Reeds heel mijn leven ben ik een grote dierenfan. Ik heb altijd willen weten hoe dieren denken. Mijn passie voor dierenpsychologie startte bij mijn tienerobsessie voor paarden, en dit ging al snel over naar een grote interesse voor hondenpsychologie. Ik wou weten waarom mijn hond deed wat ze deed, en waarom ze mij soms gewoon niet verstond.

 

Mijn eerste stap in de richting van het werken met honden startte ik als zelfstandig hondentrimmer. Tijdens mijn opleiding en ervaring viel het me weer op dat er zoveel miscommunicatie is tussen hond en baas. Beiden weten vaak niet wat de ander wil zeggen. Ik dacht bij mezelf: dit moet ook anders kunnen. Als wij mensen verschillende talen kunnen leren, waarom dan niet de taal van de hond?

Wie ben ik?

Daarom startte ik met het volgen van allerlei cursussen en werd ik instructeur op een hondenschool. Van daaruit ben ik me gaan specialiseren in opvoeding en probleemgedrag bij honden.

 • Opleiding Training Cesar's Way, Cesar Millan, Californië, Amerika

 • Workshop "The Missing Link", Cheri Lucas, Duitsland

 • Seminarie "evolutie en communicatie van de hond", Kathryn Lord, Nederland

 • Opleiding Honden opvoeden, Hondengedragsdeskundige Anniek Winters, Nederland

 • Cursussen hondentaal en become a pack leader, Hondengedragstherapeut Michelle Post, Nederland

 • Cursus positieve gedragstraining voor honden, Inge Pauwels

 • Opleiding instructeur gehoorzaamheid, Kleuterschool voor Honden, Deurne

 • Instructeur agility en socialisatie, Hondenschool Hond en Baas, Deurne

 • Opleiding Kynologische kennis, Sint-Hubertus

 • 5 jaar praktijkervaring: zelfstandige hondentrimmer

 • Opleiding hondentrimmen en hondengedrag

 

Al deze opleidingen gaven me een goede basis, maar het gaat vooral over wat men leert in de praktijk en wat de intuïtie zegt. Zo ontwikkelde ik mijn eigen trainingsmethode na meer dan 8 jaar ervaring.

Mijn Trainingsfylosofie

Ik heb zoals de meeste hondentrainers een eigen filosofie en visie voor wat betreft de opvoeding van honden. Ik geloof echter niet in een standaard methode.

Elke hond en mens is anders. Ik pas mijn trainingen per case aan, door te observeren en te bevragen waar hond en baas behoefte aan hebben. Een hond met een sterk karakter heeft bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan een heel onzekere hond. Mijn doel is om de hondeneigenaar te helpen met een betere communicatie en leiderschap naar de hond toe.

De term leiderschap staat open voor veel interpretatie en wordt vaak verward met onderdrukking en dwang. Maar dit is in mijn ogen geen leiderschap. Een leider is geen dictator die zijn wil en wet drukt op zijn onderdanen. Een leider gebruikt geen agressie of hard fysiek ingrijpen. Leiden houdt voor mij niets anders in dan begeleiden, sturen en richting geven. Een leider is iemand die jij graag wil volgen, die jij vertrouwt en respecteert.

De communicatie tussen hond en mens probeer ik te verbeteren door de mensen op te leiden in hondentaal en hondenpsychologie. De hondentaal bestaat uit niets anders dan lichaamstaal en energie.  Ik leer hoe de eigenaar de lichaamstaal van zijn hond beter kan interpreteren en hoe hij of zij de eigen lichaamstaal en energie kan gebruiken voor een goede communicatie. En enkel door een goede communicatie krijgt men wederzijds respect.

© Hondengedragsbegeleiding Irina Van Overloop   |  Regio Deurne en omstreken