Wat is probleemgedrag?

Kort gezegd is dit al het gedrag dat je hond vertoont en jij als ongewenst of onaangenaam beschouwt.

Bedenk goed dat dit heel relatief is. Wat jij als een probleem ervaart bij jouw hond, is voor een andere hondeneigenaar misschien helemaal geen probleem.

Hoe ontstaat probleemgedrag?

Vaak is miscommunicatie en een tekort aan kennis van de baas, de basis van probleemgedrag.

Een hond is een hond en geen mens. Een hond heeft hondse eigenschappen, hondse behoeften alsook een hondse cultuur en taal.  Een hond moet dus leren hoe alles reilt en zeilt in een mensenhuishouden. De hondeneigenaar moet echter ook weten hoe een hond denkt en wat hij of zij nodig heeft. 

 

Oplossingen voor probleemgedrag?

De meeste gedragsproblemen zijn onbedoeld door de baas aangeleerd of beloond. Kleinere problemen zijn dan ook best gemakkelijk af te leren. Denk na over wat je in het verleden hebt gedaan dat het gedrag van jouw hond heeft beloond of bevestigd. Probeer hierna jouw reactie op zijn of haar gedrag aan te passen zodat hij niet opnieuw wordt beloond.

Bijvoorbeeld:

Probleemgedrag: De hond springt bij thuiskomst tegen je op.

Jouw gedrag: Je duwt de hond van je af en zegt o.a. 'neen, dit vind ik niet fijn. Stop daar mee!'

Ook al denk je dat je jouw hond met woorden corrigeert, jouw hond krijgt alle aandacht die hij wenst: Je praat tegen hem en raakt hem aan. Hierdoor bevestig je zijn negatief gedrag met een beloning en daardoor zal hij dit gedrag blijven herhalen. Wanneer je dit gedrag wil corrigeren kan je hem best volledig negeren. Dit wil zeggen: niet aankijken, niet aanraken en niet praten.

Sommige problemen zijn echter iets dieper geworteld en hebben een andere aanpak nodig. Hiervoor kan je best professionele hulp inschakelen. Ik wil je hier graag bij helpen. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met me op.

 

Herkenbaar? Of vertoont jouw hond een andere onaangename eigenschap of probleemgedrag? Ik kan je helpen.

Hoe verloopt een consult?

Standaard worden er 2 consulten ingepland

 

Het eerste consult kan zowel doorgaan op de locatie waar de hond het meest het betrokken probleemgedrag vertoont, als op de rustig gelegen terreinen van Hondenschool Hond en Baas te Deurne.

Het consult start met een gesprek over de problematiek en mogelijke oorzaken. Samen gaan we op zoek naar een oplossing en een trainingsmethode. Tijdens dit gesprek zal ik de hond negeren en observeren. Dit doe ik om het normale gedrag van de hond zo min mogelijk te beïnvloeden. Na ons gesprek gaan we praktisch aan de slag met de training.

Het 2e consult verloopt doorgaans 1 tot 2 weken later. Zodat u tijd hebt om te oefenen. Tijdens dit opvolgconsult kijken we hoe de training verloopt en waar we nog kunnen bijsturen.

 

© Hondengedragsbegeleiding Irina Van Overloop   |  Regio Deurne en omstreken